
İran'da hile iddiasını inceleyen AKK, 'Seçim iptali yok' dese de, Uzmanlar Meclisi'nin itiraz süresini beş gün uzattırması ulemadaki bölünmüşlüğe işaret. İddiaya göre; Rafsancani, ulemayı Hamaney'in 'Velayet-i Fakih' yetkisini almak için iknaya, Hamaney ise yerine oğlu Mücteba'yı geçirmeye çalışıyor
TAHRAN - İran’ın cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası protestolarla sarsılmasına rağmen hile iddialarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) sonuçların iptalinin gerekmediğini duyururken, gözler mollaların iktidar çekişmesine çevrildi. AKK sözcüsü Abbas Ali Kadhodai dün “Büyük çapta hile yok. Seçimin iptali mümkün değil” dese de teorik olarak dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i görevden alma yetkisine haiz 86 üyeli Uzmanlar Meclisi seçime itiraz süresinin beş gün uzatılmasını talep etti. Hamaney de bu talebi kabul etti. Bu durum ulema içindeki bölünmüşlüğe yoruluyor. İddiaya bakılırsa, muhalif cephe İran’da son sözü söyleyen Hamaney’i gönderme, Hamaney de koltuğu oğluna devretme peşinde.
Şark El Evsat’a göre, reformcu aday Mir Hüseyin Musavi’nin başdestekçisi eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Kum’daki ulemayla görüşüp, cumhuriyetin İslami veçhesini simgeleyen ‘velayet-i fakih’in tek lidere dayanmasını değiştirmeyi, yerini ayetullahlardan oluşan bir komisyonun almasını önerdi. Düzenin Yararını Teşhis Konseyi ile dini lideri atama, denetleme ve görevden alma yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi’ne başkanlık eden Rafsancani, Hamaney’in Mahmud Ahmedinecad’ı açıkça destekleyip tarafsızlığını yitirdiğini anlattı. Rafsancani, sukûnet için Ahmedinecad’ın istifasını da gündeme getirdi.
‘Beyti rehberi’ Mücteba’dan sorulur
Muhalifler dini lideri 2005’te Tahran Belediye Başkanı Mahmud Ahmedinecad’ı desteklemeye ikna eden ikinci oğlu Mücteba’nın, üst üste iki cumhurbaşkanlığı seçimini de Ahmedinecad’ın kazanmasında başrolü oynadığını söylerken, sağlığıyla ilgili sorunları bulunan 70 yaşındaki Hamaney’in dini liderliği oğluna devretmeye çalıştığı iddiaları ayyuka çıktı. Dini lideri Uzmanlar Meclisi atasa da, İslam devrimi lideri Ruhullah Humeyni’nin dinsel hiyerarşide hızla yükselen Hamaney’in halefi olmasını sağladığı hatırlatılıyor. Babasından şahin olan Mücteba’nın beyti rehberi denen dini liderin konutuna kimin girip çıkacağını belirlediği belirtilirken, resmi medyanın Hamaney’den sürekli ‘Zamanımızın Ali’si’ diye söz etmesi Ali’nin imamlığı oğlu Hasan’a devrini çağrıştırıyor. Britanya bankalarında Mücteba’nın kontrolündeki 1.6 milyar dolarlık fonun dondurulmasının da, Tahran’ın Londra’ya çatmasının sebeplerinden biri olduğu öne sürülüyor.
Bu koşullarda seçimi kazandığı ilan edilmiş aşırı muhafazakâr Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın 26 Temmuz-19 Ağustos tarihlerinde mecliste yemin ederek görevine başlayıp başlayamayacağı meçhul.
‘Protestocuya ibretlik yargı dersi’
Yargı erkinin üst düzey yetkilisi İbrahim Reisi ise, gözaltındaki protestocular için özel mahkeme kurulacağını açıklayıp “Kargaşa çıkaranlarla ders verecek ve herkese ibret olacak şekilde uğraşılacak” tehdidi savurdu. Protestolardan Batı sorumlu tutulurken, devlet televizyonu gösterilerde yakalandığı söylenen bazı erkek ve kadınları “Bu ahlakdışı hareketlere bizi BBC ve VOA kışkırttı. Çatışmaların gerisinde güvenlik güçlerinin olduğunu söyleyen BBC ve VOA’nın etkisiyle çantama el bombası koydum. Kamu malına, ev ve araçlara saldırdık” derken gösterdi. Gözaltına alınanlara dün Washington Times gazetesinin Yunan vatandaşı olan muhabiri de eklendi. Diğer reformcu aday Mehdi Kerrubi’den ise protestolarda öldürülen 20’ye yakın kişi için yarın yas törenleri çağrısı geldi. Kerrubi, Musavi ile ortak açıklama yapıp yeni seçim isteyecek. 24 vekil de, içişleri bakanı hakkında krizin yönetilememesi sebebiyle soru önergesi verdi. (Dış Haberler)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder