4 Temmuz 2009 Cumartesi

Sinem'in isyanı












Cumhurbaşkanı Gül’e tepki gösteren Sinem gibi 400 binin üzerinde insan var

Yüksek lisans mezunu olduğu halde yıllardır iş bulamayan Sinem, tepkisini Cumhurbaşkanı Gül’e gösterdi. Türkiye’de Sinem gibi üniversite bitirdiği halde iş bulamayan 400 binin üzerinde kişi var. Geçen yıl Mart ayında üniversite mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 8.6’ydı. Bu yıl ise oran yüzde 11.2’ye çıktı. Üniversiteli işsizler ordusuna bir yılda 210 bin kişi daha eklendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yengesinin vefatı nedeniyle dayısına taziye ziyaretine geldiği İzmir’de üniversite mezunu işsiz Sinem’in tepkisi ile karşılaştı.

Cumhurbaşkanı Gül, dayısının evinin bulunduğu Yeşilyurt semtindeki sokakta yaklaşık 100 kişi tarafından alkışlarla karşılandı. Sokakta toplananlardan 32 yaşındaki Sinem Örsçek isimli bir genç kız, hızlıca Gül’e doğru gelerek, “Bu ülkede neler oluyor bilmek istiyorum. Bu insanlar sizi neden alkışlıyor anlamıyorum” diye bağırdı. Ne korumalar ne de Gül, Sinem’e tepki göstermedi. Örsçek, daha sonra Gül’ün dayısının evinin tam karşısındaki apartmanda bulunan dairelerine girdi. Sinem Örsçek, bir süre sonra korumalar tarafından Gül’ün dayısının evine çağrıldı. Burada Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Sinem Örsçek, daha sonra taziye evinden ayrıldı.

Türkiye’de işsizlik, yüksek büyüme dönemlerinde de yüzde 9’un altına düşmeyen kronik bir sorundu. Global krizle birlikte ise işsizler ordusu bir anda 4 milyona dayandı. Hızlı nüfus artışı olan Türkiye’de her yıl işgücüne 700 binin üzerinde kişi katılıyor. Ancak Türkiye her yıl o kadar insana yeni iş sahası açsa bile mevcut işsizliğin önüne geçemiyor. Bu yüzden işsizlik Türkiye’de kronik bir sorun olmuştu. Ancak krizle birlikte işgücüne yeni katılanlara iş imkanı yaratılamadığı gibi, işi olanlar da kapıya konuldu. Resmi verilere göre 2008 yılı başında 2 milyon 567 bin olan işsiz sayısı 3 milyon 776 bine dayandı.

Kriz en çok beyaz yakalıları vurdu. Üniversite mezunları içinde işsizlik oranı Mart 2008’de yüzde 8.6 seviyesindeyken, bu yılın Mart ayında yüzde 11.2 seviyesine çıktı. Resmi verilere göre 212 binden 422 bine yükseldi. Yine TÜİK verilerine göre global kriz en çok genç nüfusta işsizliği körüklüyor. Geçen yıl genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19.8 iken bu yıl son verilere göre yüzde 27.5’e çıktı.

Bana ‘işsiz olmanın ne demek olduğunu iyi biliyorum’ dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gösterdiği tepkiyle adını duyuran Sinem Örsçek, “Bir anlık tepkimin ne zamanı ne de yeriydi. Bunun farkına varınca gidip Cumhurbaşkanı Gül’den özür diledim. O da hoşgörüyle karşıladı ve ‘İşsiz olmanın ne demek olduğunu biliyorum bu ülkede’ dedi. Yardımcı olacağını dile getirdi. Benden talep edilen özgeçmişimi Cumhurbaşkanlığı’na göndereceğim” dedi.

Örsçek, 2000 yılında üniversiteden mezun olduğunu ancak bir türlü iş bulamadığını belirterek hikayesini şöyle anlattı: “Hacettepe İstatistik Bölümü’nü kazandım. 2000 yılında mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca iş aradım. Zaman geçtikçe bunalıma girmeye başladım ve sorunu kendimde aramaya başladım. Ne yaptıysam iş bulamadım. İş bulamayınca başka bir çare olarak İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Endüstriyel Davranış alanında yüksek lisans yaptım. Ancak bu da yetmedi. Sadece bu dönemde 2 kez iş buldum. 2007 yılında Manisa’daki bir firmada satış temsilcisi olarak işe girdim, ancak kriz nedeniyle arkadaşlarımla birlikte toplu olarak işten çıkarıldım. Aynı yıl içinde Ankara’da başka bir firmaya girdim. Oradan da aynı nedenle çıkarıldım.”

İşsizlerin % 11.2’si üniversite mezunu

TÜİK verilerine göre yükseköğretim almış kişiler arasında işgücüne katılma oranı yüzde 77.5 seviyesinde. TÜİK üniversite mezunları içinde işsizlik oranını ise yüzde 11.2 olarak gösteriyor. Yani yine yüzde 12’ye yakın bir üniversite mezununu işsiz statüsüne sokmuyor. Bunlar çeşitli sebeplerle işgücüne dahil olmayan grup içinde değerlendiriliyor. Resmi 3 milyon 776 bin işsiz içinde üniversite mezunlarının sayısı 422 bin civarında.

Türkiye’nin gerçek işsizlik oranı % 23.3

Türkİye, son açıklanan yüzde 15.8’lik resmi işsizlik oranıyla bile dünyada işsizliğin en had safhada olduğu ülkelerden biri olurken, gerçek anlamda hesaplanacak işsizlik rakamları ise Türkiye’yi açık ara birinciliğe oturtuyor. İşsizlik verilerini derleyen Türkiye İstatistik Kurumu, metodoloji olarak ’iş aramayıp ama çalışmaya hazır olan’ grubu işsizlik hesaplamasına dahil etmiyor. Oysa TÜİK’in işsiz kabul etmediği o grupta tam 2 milyon 345 bin umutsuz kişi yer alıyor. Onlar da 3 milyon 776 bin olan resmi işsizler ordusuna dahil edildiğinde gerçek işsiz rakamı 6 milyon 121 bine çıkıyor. 26 milyon 269 binlik işgücüne oranlayınca da gerçek işsizlik rakamı yüzde 23.3 çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

gallery

Gölge Adam