29 Temmuz 2009 Çarşamba

PKK'yı bitirecek olan o 3 şart



PKK'nın tasfiyesinin yüksek sesle konuşulduğu şu günlerde Türkiye, ABD ve Irak'ın oluşturduğu üçlü mekanizma kritik kararların eşiğinde...İçişleri Bakanı Atalay, üçlü mekanizma toplantısında Türkiye'nin taleplerini masaya koydu: Mahmur Kampı kapatılsın. Örgütün Kandil Dağı'ndaki askeri ve siyasi kampları lağvedilsin. Lider kadro yargılanmak üzere Türkiye'ye iade edilsin...

Terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye, ABD ve Irak tarafından oluşturulan "üçlü mekanizma" ana toplantısında Türkiye masaya "üç" şart koydu. Irak'ın Ulusal Güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı El Valili'nin başkanlık ettiği heyette IKYY'den üç temsilci yer aldı.

PKK zirvesi Dışişleri Bakanlığı'ndaki "Taha Carım Salonu”nda gerçekleşti. Sabah saat 09.30'da başlayan zirvede ABD'yi Irak'taki Çok Uluslu Gücün Komutan Yardımcısı Steven Hammer, Irak'ı ise El Valili başkanlığındaki 14 kişilik heyet temsil etti.

ATALAY BAŞKANLIK ETTİ
Zirveye Dışişleri, Genelkurmay, Jandarma, MİT ve Emniyet'ten yetkililer katıldı. Türk heyetine başkanlık eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, üçlü mekanizma ana toplantısında üç şartta bulundu:

PKK terör örgütünün lojistik destek ve insan kaynağı olarak kullandığı Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı kapatılsın. Kamp PKK'nın dağ kadrosuna eleman kazandırıyor.

Örgütün Kandil Dağı'ndaki askeri ve siyasi kampları lağvedilsin.

Sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ve üyelerinden oluşan lider kadro yargılanmak üzere Türkiye'ye iade edilsin.

LİDER KADRO KANDİL'DE
Türkiye'nin "Kırmızı Bülten" ile 186 ülkede aradığı 326 terör örgütü üyesinin büyük bölümünü PKK'lılar oluşturuyor. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin, Mustafa Karasu, Duran Kalkan, Sabri Ok, Ali Haydar Kaytan, Osman Öcalan ve Nizamettin Taş gibi "lider" kadro ise Kuzey Irak'taki kamplarda faaliyet yürütüyor.

Üçlü mekanizma toplantısı sonrası İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak ve ABD heyeti onuruna Başkent'in seçkin mekanlarından biri olan Park Fora restoranda öğle yemeği verdi. Ardından El Valili ile başbaşa görüştü.

SOMUT SONUÇ BEKLiYORUZ
Üçlü mekanizmanın bakanlar düzeyindeki ana komitesinin üçüncü toplantısında Türk heyetine İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlık yaptı. ABD'yi ise Irak'taki Çok Uluslu Gücün Komutan Yardımcısı Steven Hammer temsil etti.

ATILACAK ADIMLARI GÖZDEN GEÇİRDİK
Toplantıya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay üçlü mekanizmaya her üç tarafın da verdiği önemin ortaya konduğunu söyledi. Atalay toplantıda, son görüşmeden bu yana elde edilen gelişmelerin ele alındığını, önümüzdeki dönemde atılması gereken adımların gözden geçirildiğini söyledi.

Atalay "Kuzey Irak'taki hareketliliği değerlendirdik. Alt komisyonların raporlarını konuştuk. Türkiye olarak daha somut sonuçlar peşindeyiz, daha fazla beklentimiz var. Güvenlik noktasında eğitim amaçlı işbirliği konusunu görüştük. Bundan sonraki toplantımızı ekim ayında Bağdat'ta yapacağız" dedi.

PKK IRAK İÇİN TEHLİKE
Atalay, Mahmur Kampı'yla ilgili soruya "Mahmur ve diğer konular bir bütündür. Mahmur Kampı da gündemimizde, inceliyoruz. Çok nüfus olduğu için daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Bugünkü toplantıda bunu da konuştuk" yanıtını verdi. Irak'ın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili de "PKK unsurlarını Irak'tan temizlemeyi amaçlıyoruz. Irak olarak bu konuya bütün ağırlığımızı koyuyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. PKK Irak için de tehlike teşkil ediyor" diye konuştu.

ZİRVEDE MAHMUR AÇILIMI
Türkiye, bölücü terör örgütü PKK'nın sona erdirilmesi konusunda atılacak en önemli adımların başında Mahmur Kampı'nın kapatılmasını görüyor.

11 BİN KİŞİ YAŞIYOR
PKK'ya "lojistik" destek sağladığı belirlenen kampın kapatılması örgüte ciddi darbe vuracak. İçişleri Bakanı Atalay, üçlü zirvede Mahmur Kampı konusunda atılacak adımın önemine vurgu yaptı. 1988'de oluşturulan kampta 11 bin kişi yaşıyor. Türk tarafı, kamptaki Türk vatandaşı ile yabancı uyruklu mülteci sayısının belirlenmesini gündeme getirdi.

7 GERİ KABUL MERKEZİ
Türkiye'ye dönmek isteyenlerin ilk etapta yeni kurulan 7 adet Geri Kabul Merkezleri'ne yerleştirilmesi ve daha sonra onlara kalıcı yer sağlanması planlanıyor.

IRAK HEYETİ TATİLDE
PKK-Mahmur Kampı zirvesinde bunalan Irak heyeti akşam saatlerinde uçakla İzmir'e gitti. Efes ve Selçuk'taki tarihi yerleri gezen Irak heyeti mavi sularda tekne turu yaptı. İçişleri'nin ev sahipliği yaptığı heyete Efes harabeleri ile Meryem Ana Kilisesi gezdirildi. Geceyi İzmir'de geçirecek Irak heyeti bugün Aydın'a geçecek ve Kuşadası'nda tatil yapacak.


ATALAY BUGÜN AÇIKLAMA YAPACAK
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hükümet'in Kürt açılımıyla ilgili çalışmaları hakkında bugün bir açıklama yapacak.


Atalay'ın bugün saat 12:30'da düzenleyeceği basın toplantısında Hükümet'in 'demokratik açılımlar'a ilişkin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vereceği belirtildi. Bir süredir İçişleri Bakanlığı'nda konuyla ilgili yoğun bir çalışma yürütülüyordu.


NTV'nin aldığı bilgiler, kamuoyuna yansıtıldığının aksine, çalışmaların Abdullah Öcalan'ın bir yol haritası açıklayacağı söylenen 15 Ağustos tarihine göre endekslenmediği yönündeydi.


Açılımların Meclis açılmadan tartışmaya başlanması, Milli Güvenlik Kurulu'nda değerlendirilmesi, ardından üzerinde mutabakata varılan başlıkların uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor.


Çalışmada üzerinde durulan en önemli başlık Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nın boşaltılması.


Hükümet Irak'taki PKK'lıların silah bırakıp, daha önce boşaltılacak Mahmur Kampı'na yerleştirilmelerini planlıyor.


İçişleri Bakanlığı'nın koordine ettiği çalışmaya Beşir Atalay'ın dışında ağırlıklı olarak, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal katılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

gallery

Gölge Adam