Almanya'da süren Deniz Feneri Derneği davasıyla ilgili olarak Türkiye'de ilk adım atıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İşçi Partisi'nin Deniz Feneri'yle ilgili yaptığı suç duyurusunu işleme koydu. Savcılık, inceleme sonunda ya dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.
İşçi Partisi, Aman savcının hazırladığı iddianamede yer alan, "bazı suçların Türkiye'de işlenmiş olması"nı gerekçe göstererek, 8 Eylül'de suç duyurusunda bulunmuştu.
Suç duyurusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, RTÜK Başkanı Zahid Akman, Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği yöneticileri ve Kanal 7 televizyonuyla, iddianamede isimleri geçen şirket yöneticileri hakkında kamu davası açılması talep edilmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Başbakan Erdoğan hakkında işlem yapma yetkisi bulunmuyor.
RTÜK Başkanı Akman için ise, Başbakan Erdoğan'ın izni gerekiyor. Ancak Akman hakkında öne sürülen suçlamaların, RTÜK Başkanlığı görevi ile ilgisi bulunmadığının belirlenmesi durumunda, savcılık, izin almaksızın soruşturma yürütebilecek.CHP, Akman'ın istifasını istiyorCHP ise bir kez daha Akman'ın istifa etmesini istedi . CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Feneri davası ile ilgili iddianamede Akman'ın adının 34 kez geçtiğini söyledi ve "Adı kuryeliğe çıkmış bir kişi, RTÜK Başkanı olarak görev yapamaz" dedi.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, Akman'ın "iddianamede ismim yok" açıklaması ile avukatının yaptığı, "Zahit Akman, Frankfurt'ta kurulan kooperatifin yönetim kurulu üyesi değil, fahri üyesidir" açıklamalarının gerçek dışı olduğunu söyledi ve Akman'ın kooperatifin yönetim kurulu üyesi olduğunu gösteren belgeyi basına dağıttı.
Kılıçdaroğlu, söz konusu kooperatif ile Deniz Feneri arasında yakın ilişkin olduğunu da ileri sürdü.
Zahit Akman'ın Meclis tarafından RTÜK seçildiğini hatırlatan CHP'li Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Köksal Toptan'a, "Gelin bir ilki başlatın. Şaibeli kişileri bulundukları görevlerden isitfaya davet edin" çağrısı yaptı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder