Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Eylül ayı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında 29 Eylül 2000 tarihinde gerçekleştirildi.
Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde, son günlerde militan ermeni çevrelerin yönlendirmesiyle ABD Temsilciler Meclisi'nde gündeme getirilen "Sözde Ermeni Soykırımı" iddiaları ile ilgili gelişmelerin esefle karşılandığı vurgulanarak, "Sübjektif yargılar, sahte belgeler, dahili ve harici politik kazanımlar esas alınarak yürütülmek istenen gayretlerin, bölge ve dünya barışına olumlu bir katkısının olamayacağı düşünülmektedir" denildi.
Toplantıya, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, devlet bakanı ve başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç ve OHAL Valisi Gökhan Aydıner katıldı. Çankaya Köşkü`nde saat 09.30`da başlayan toplantı yaklaşık 5.5 saat sürdü.
Toplantıdan sonra MGK Genel Sekreterliği'nce yayınlanan basın bildirisi şöyle:
MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİNDEN BİLDİRİLMİŞTİR
1. Milli Güvenlik Kurulu; 29 EYLÜL 2000 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Kurul Üyesi Bakanlar, Kuvvet Komutanları, Jandarma Gene! Komutanı ve MGK Genel Sekreterinin iştirakleriyle ÇANKAYA Cumhurbaşkanlığı Köşkünde aylık olağan toplantısını yapmıştır.
Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet BAHÇELİ, H. Hüsamettin ÖZKAN ve Mesut YILMAZ da katılmış, gündem konuları ile ilgileri nedeniyle Orman Bakanı I. Nami ÇAĞAN toplantının bir bölümüne iştirak etmiştir.
2. Kurulun bu toplantısında; geçen bir aylık dönemde ülke güvenliğini ilgilendiren konularda meydana gelen gelişmeler değerlendirilmiş, önümüzdeki dönemlerde alınması gereken ilave önlemler üzerinde durulmuştur.
3. Toplantıda; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sağlanan güven ve huzur ortamı içinde bölgenin sorunlarının süratle çözümü yönünde alınacak tedbirleri koordine etmek amacı ile hazırlanan ve 9 MAYIS 2000 tarihinde yürürlüğe konulan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Eylem Planı"nın birinci üç aylık uygulama durum raporu Kurul'a sunulmuştur.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ile uyumlu olarak hazırlanan, yıllık yatırım programlarında yer alacak projelerle birlikte, getirdiği idari ve hukuki düzenlemelerle desteklenerek icra edilmekte olan plan ile kamu yönetimi, ekonomi, eğitim, sağlık gibi alanlarda olumlu sonuçlar elde edilebileceği görülmüştür.
Yeni bütçe yılında sağlanacak mali imkanlar, bölgedeki kamu kuruluşlarının güçlendirilmesini amaçlayan ve halen Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan yasal düzenlemelerin süratle yapılmasıyla Eylem Planı uygulamalarının önümüzdeki yılda daha da hızlanması beklenmektedir.
4. Toplantıda, dönemin önem arz eden dış politik gelişmeleri de gözden geçirilmiştir. Bu bağlamda, Bu bağlamda son günlerde militan Ermeni çevrelerin yönlendirmesiyle ABD Temsilciler Meclisi'nde gündeme getirilen "Sözde Ermeni Soykırımı" iddialarıyla ilgili gelişmeler esefle karşılanmıştır.
Sübjektif yargılar, sahte belgeler, dahili ve harici politik kazanımlar esas alınarak yürütülmek istenen gayretlerin, bölge ve dünya barışına olumlu bir katkısının olamayacağı düşünülmektedir.
Tarihi gerçekler, resmi belgeler, kilise kayıtları ve şahitler ortada iken, dünya varoldukça aynı coğrafi bölgede birlikte yaşamak zorunda olan iki halkın arasına aslı olmayan konular yaratarak, nifak tohumları sokmanın ve buna itibar etmenin taraflara kazanç sağlayamayacağının bilinmesi, başta komşu ülke ERMENİSTAN yönetimi ve halkı ile herkesin yararına olacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu faaliyetlere karşı aşama aşama gerekli tedbirleri almaktadır. Olayların gelişmesine göre gelecekte daha etkin tedbirlerin alınacağı da tabiidir.
5. Toplantıda ayrıca, Milli Güvenlik Kurulu’nun 30 KASIM 1994 tarihli kararı ile çalışmaları başlatılan GELİBOLU Tarihi Milli Parkının Geliştirme Projesi hakkında Orman Bakanlığınca Kurula bilgi sunulmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder